Використання ШІ в дослідницькій діяльності: новий путівник та анонс інфозаходу

Головна Новини Корисна інформація Використання ШІ в дослідницькій діяльності: новий путівник та анонс інфозаходу

До уваги українських дослідників, які цікавляться тематикою впровадження технологій генеративного ШІ у дослідницьку діяльність!

Форум Європейського дослідницького простору (ERA Forum) розробив керівні принципи відповідального використання генеративного ШІ в дослідженнях у формі спеціального путівника (Living guidelines on the responsible use of generative AI in Research), спрямовані як на можливості, так і на виклики, пов’язані з цією технологією. Документ розроблений з метою просування узгодженого загальноєвропейського підходу, який забезпечуватиме етичне використання інструментів генеративного ШІ для активізації досліджень, зберігаючи при цьому довіру громадськості до їх результатів.

Головні аспекти цих рекомендацій:

1. Засадничі принципи: рекомендації ґрунтуються на існуючих нормативних документах: Європейський кодекс доброчесності в наукових дослідженнях (European Code of Conduct for Research Integrity) та Методичні рекомендації щодо надійного використання ШІ (Guidelines on trustworthy AI). У них підкреслюється важливість забезпечення таких принципів, як доброчесність, відповідальність, повага та підзвітність.

2. Сфера застосування та рекомендації:

  • Для дослідників. Рекомендується уникати використання генеративного ШІ для вирішення таких чутливих питань, як рецензування або оцінювання. Використовуючи ШІ, дослідники повинні надавати пріоритет приватності, конфіденційності та правам інтелектуальної власності.
  • Для дослідницьких організацій. Заохочується сприяння відповідальному використанню ШІ, активний моніторинг його використання та забезпечення відповідності його застосування етичним стандартам.
  • Для фінансуючих організацій. Такі організації повинні підтримувати прозоре використання ШІ під час подання дослідницьких пропозицій та реалізації проєктів.

Путівник розроблено з урахуванням зворотного зв’язку з дослідницькою спільнотою та зацікавленими сторонами, що гарантує його відповідність сучасним технологічним досягненням. Також оскільки генеративний ШІ постійно розвивається, ці рекомендації будуть оновлюватися на основі регулярного зворотного зв’язку з науковою спільнотою та зацікавленими сторонами. Для цього, експерти Європейської комісії звертаються із проханням заповнити відповідний опитувальник.

 

Крім того, «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ інформує, що сьогодні, 27 червня 2024 року, відбудеться вебінар, присвячений питанням використання штучного інтелекту (ШІ) та інших цифрових технологій для підвищення ефективності у наукових знаннях (AI and other digital techs: a revolution in knowledge valorisation?). 

Організаторами виступають експерти Єврокомісії. Онлайн-захід розпочнеться о 13:00 за центральноєвропейським (брюссельським) часом.

Усі охочі мають змогу долучитися до вебінару та дізнатися, як перетворити наукові знання на більш доступні та корисні для бізнесу, державного управління, освіти та інших суспільних секторів. Серед обговорюваних питань:

  • від пошуку результатів до розробки патентів і винахідництва за допомогою штучного інтелекту – як штучний інтелект революціонізує управління інтелектуальними активами;
  • цифрові стратегії та інструменти для більш ефективного аналізу результатів досліджень і наукових знань;
  • принципи та рекомендації щодо відповідального та сталого застосування ШІ/цифрових інструментів для оцінки знань.

Важливо! Реєструватися для участі в заході не потрібно. Деталі розміщені за посиланням.