Програма «Горизонт Європа» як інструмент активізації інноваційного розвитку, синергії науки та бізнесу у відновленні України

Головна Новини Події Програма «Горизонт Європа» як інструмент активізації інноваційного розвитку, синергії науки та бізнесу у відновленні України

12 жовтня відбувся вебінар, присвячений інструментам активізації інноваційного розвитку, синергії науки та бізнесу у відновленні України. Начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» Національного фонду досліджень України Ігор Таранов долучився події в ролі запрошеного спікера. Кандидат економічних наук, доцент, керівник Офісу презентував учасникам Рамкову програму ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» як один із інструменти активізації розвитку вітчизняного бізнесу, зокрема грантові можливості для підприємств у межах Програми.

Так, Ігор Таранов навів статистичні дані участі українських організацій у проєктах Програми й отримане ними фінансування, підкресливши, що із загального обсягу фінансування бізнес отримав третину грантових коштів, що сьогодні є надзвичайно важливим для економіки країни. Розповів про критерії, за якими визначаються можливі потенційні учасники, інші аспекти й умови участі підприємств у конкурсах, а також про відкриті та майбутні конкурси для бізнесу.

Відповідаючи на запитання учасників, представник Офісу повідомив про запроваджені Європейської комісією додаткові спеціальні інструменти для підтримки українців після повномасштабного вторгнення росії. Йшлося про ініціативи ERA4UKRAINE, MSCA4UKRAINE, виділення додаткового фінансування для стартапів, які змушені були виїхати за межі країни в більш безпечні місця для продовження своєї діяльності. Також відкриті спеціальні конкурси саме для України, як наприклад, конкурс, присвячений формуванню державної політики й оцінювання дослідницької інфраструктури в Україні.

Серед інших спікерів – президент ГО «Агенція Європейських Інновацій», представник від України у комітеті «Цифровізація, промисловість та космос» Програми «Горизонт Європа», який під час виступу надав практичні рекомендації залучення грантового фінансування на спільні проєкти науки і бізнесу. Крім того, Ніколь Крютген, проєктна менеджерка відділу ресурсів та аграрного бізнесу агентства «Zukunftsagentur Rheinisches Revier» розповіла, як створюються ідеї та як реалізуються інноваційні проєкти в рамках діяльності та за підтримки зазначеного агентства.

Захід, присвячений взаємодії бізнесу і науки у складних умовах сьогодення та ролі інноваційного розвитку підприємств у післявоєнному відновленні нашої держави, провели у рамках бізнес-форуму «Зроблено в Україні», який триває в Києві у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал». Організатором виступив Департамент інвестиційно-інноваційного рзвитку і зовнішніх відносин Донецької обласної державної адміністрації.

Переглянути відео вебінару можна тут