Інформаційний захід «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми “Горизонт Європа”» в Одесі: день ІІ

Головна Новини Події Інформаційний захід «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми “Горизонт Європа”» в Одесі: день ІІ

Національний фонд досліджень України продовжує знайомити науковців, дослідників та інноваторів із вітчизняними грантовими можливостями та фінансовою підтримкою від Європейського Союзу в межах Рамкової програми «Горизонт Європа» у місті Одеса. Другий день інформаційного заходу «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми “Горизонт Європа”» був присвячений безпосередньо цим темам, зокрема аспектам і перспективам участі в конкурсних проєктах НФДУ та «Горизонт Європа».

Захід відкрила виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька, яка привітала учасників та подякувала всім, хто долучився безпосередньо чи в онлайн-форматі. Також із вітальною промовою виступила заступниця директора Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Таїсія Абозіна. Представниця ООДА підкреслила надзвичайну важливість події для вітчизняних науковців, дослідників та інноваторів, які продовжують працювати в умовах сьогодення. Завершив вітальну частину голова Південного наукового центру НАН України і МОН України, академік НАН України Борис Буркинський, побажавши присутнім плідної роботи й налагодження тісної співпраці.

У першій робочій частині були висвітлені такі теми, як: особливості діяльності Національного фонду досліджень України, стратегія НФДУ з питань відкритої науки, організаційний супровід конкурсів фонду. Зі свого боку представники відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ презентували можливості й аспекти Програми «Горизонт Європа», зокрема юридичні та фінансові.

Крім того, учасникам було проведено майстер-клас порталом фінансування і тендерів для ознайомлення з відкритими конкурсам та як їх шукати відповідно до програмних компонентів, напрямів, кластерів. Адже вміння грамотно працювати з інструментом Програми дозволяє повною мірою користуватися відкритими можливостями як для вітчизняних дослідників, які були змушені покинути країну через повномасштабну війну, що триває на території країни, так і тих, хто продовжує працювати та потребує умов для покращення своєї діяльності, залишаючись в Україні.

Протягом другої частини заходу спікери розповіли про окремі компоненти Програми, а саме: Європейську дослідницьку раду, Місії Програми «Горизонт Європа» та ініціативу Новий європейський баугауз. Наприкінці робочого дня спікери підбили підсумки, провели нетворкінг та сесію питань-відповідей, яка видалася надзвичайно активною.

Подію організували для представників закладів вищої освіти, наукових установ, малого та середнього бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій. Загалом долучилися онлайн і відвідали особисто близько 150 зацікавлених осіб.