«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ і ГО «Агенція Європейських Інновацій» провели другий спільний практико-орієнтований вебінар

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ і ГО «Агенція Європейських Інновацій» провели другий спільний практико-орієнтований вебінар

16 жовтня команда «Офісу Горизонт Європа в Україні» Національного фонду досліджень України взяла участь у спільному з ГО «Агенція Європейських Інновацій» заході – практико-орієнтованому вебінарі на тему: «Участь у проєктах Програми “Горизонт Європа” з акцентом на конкурси у сфері здоров’я, біоекономіки та аграрного сектору».

З вітальною промовою виступила виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька. У своєму виступі очільниця фонду наголосила на важливості заходу, участь у якому сприяє зростанню обізнаності і, як наслідок, використанню можливостей українськими дослідниками та інноваторами у грантових програмах від Європейського Союзу.

Також привітав учасників начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор Таранов, який презентував детальний огляд діяльності «Офісу Горизонт Європа в Україні», акцентувавши увагу на тому, що 17 жовтня виповнюється рік, як функціонує український Офіс. Крім того, керівник відділу представив статистичні дані участі вітчизняних аплікантів у Програмі «Горизонт Європа» порівняно з попередньою Рамковою програмою ЄС «Горизонт 2020».

Робочу частину розпочав Іван Кульчицький, президент ГО «Агенція Європейських Інновацій», який розповів про учасників, які зареєструвалися для участі в заході, в розрізі досвіду й обізнаності у Програмі «Горизонт Європа» та за іншими критеріями, а також про знання й уміння, якими необхідно володіти потенційним аплікантам для успішної участі в грантових програмах ЄС.

Наталія Діденко, заступниця начальника відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, інформувала присутніх про актуальні конкурси та пріоритетні напрями у розрізі 6 кластера «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище» Програми «Горизонт Європа». Окрім цього, головна спеціалістка Офісу Людмила Лісова подала аналіз результатів конкурсу в рамках 1 кластера «Здоров’я», присвяченого біодруку живих клітин для регенеративної медицини. Серед інших тем, розглянутих під час вебінару, стали практичні кейси імплементації проєктів на місцевому рівні у щодо розвитку сільських територій, агросектору і біоекономіки, яку представила головна спеціалістка відділу Таїсія Симочко.

Інформація, почута від спікерів, викликала неабияке зацікавлення серед учасників. Сесія питань та відповідей і обговорення дій із підготовки успішних проєктних пропозицій за участю українських організацій видалися насиченими та жвавими, що дає організаторам розуміння необхідності проведення таких практико-орієнтованих заходів у майбутньому.

Нагадаємо, що захід такого формату відбувся вдруге. Перший спільний практико-орієнтований вебінар, присвячений конкурсам за напрямом ІІ «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність» Програми «Горизонт Європа», ГО «Агенція Європейських Інновацій» та «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ провели 14 червня 2024 року.