Представники «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяли участь у XVI Конгресі Української асоціації європейських студій

Головна Новини Події Представники «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяли участь у XVI Конгресі Української асоціації європейських студій

17-18 жовтня в Ужгороді відбувся XVI Конгрес Української асоціації європейських студій: «Вступ України до ЄС та відбудова». Щорічний захід всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація європейських студій» провела за підтримки ректорату Ужгородського національного університету та Навчально-наукового інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ у співпраці з Національним Еразмус+ офісом в Україні. На запрошення організаторів представниця відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, Таїсія Симочко, взяла участь у ролі спікера.

Головна спеціалістка «Офісу Горизонт Європа в Україні» виступила другого дня заходу, 18 жовтня, у секції «Міграційні виклики у євроінтеграційних процесах і належне врядування в ЄС: сучасні тенденції». Доповідачка представила практичний екскурс на тему: «Школа молодого дослідника: сучасні тенденції розвитку європейських студій».

Серед доповідачів – представники Університету Вестмінстера (Великобританія), НАТОЛІН (Польща), Центру українського права Вільнюського університету (Литва), Ужгородського національного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного Еразмус+ офісу в Україні та інші.

Загалом наскрізною темою події стала перспектива вступу України до ЄС та відбудова країни після війни. Секції і пленарні засідання конгресу стосувалися таких тем, як: сценарії приєднання України до ЄС; політика підтримки демократії в ЄС та виклики для сусідства; роль університетів у відбудові України: посилюючи третю місію університетів; соціальна політика ЄС як ключовий фактор формування соціально-орієнтованої моделі економіки для відбудови України; стратегія посилення стійкості для безпеки і співпраці у Європі; стандарти належного врядування ЄС: шляхи впровадження в Україні; політика рівності і недискримінації у ЄС та досвід для України.

Також у рамках конгресу провели секцію обміну досвідом з реалізації освітніх і наукових грантів, школу молодого вченого, виставку публікацій членів УАЄС. За підсумками проведеного заходу буде виданий спецвипуск Міжнародного наукового вісника з матеріалами учасників.