Підтримка українських дослідників, змушених втекти через війну: перезапуск програми MSCA4Ukraine

Головна Новини Події Підтримка українських дослідників, змушених втекти через війну: перезапуск програми MSCA4Ukraine

14 червня начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяв участь в інформаційному дні та вебінарі, присвяченому перезапуску програми MSCA4Ukraine. Цей проєкт є надзвичайно важливим для українських науковців та інноваторів, оскільки він надає підтримку тим, хто опинився у скрутних умовах та змушений був виїхати через війну, що триває в країні.

Виступ керівника Офісу був своєрідним повідомленням від вітчизняних дослідників, які продовжують свою діяльність в умовах сьогодення. Ігор Таранов підкреслив важливість перезапуску програми MSCA4Ukraine, оскільки вона має на меті створити безпечне середовище для українських дослідників, гарантуючи їм можливість підтримувати зв’язок зі своїми академічними установами.

«Створюючи безпечне середовище та можливості для дослідників продовжувати свою роботу, такі ініціативи, як MSCA4Ukraine, мають на меті зупинити потік талантів, які змушені залишати країну. А це в подальшому сприятиме не лише науковому розвитку та інноваціям у країні, а також зберегти її конкурентоспроможність на світовій науковій арені. Ці зусилля мають важливе значення для відновлення та зміцнення наукової інфраструктури України після війни», – наголосив начальник відділу.

Поза тим, Ігор Таранов зауважив, що «Офіс Горизонт Європа в Україні» зі свого боку активно допомагає українським дослідникам, які були змушені покинути свою країну через триваючий збройний конфлікт. Скоординовані зусилля фахівців Офісу підсилюють та сприяють безперешкодному обміну інформацією між науковими спільнотами, тим самим зменшуючи негативний вплив їх переміщення.

У заході взяли участь представники Європейської комісії, офісу Scholars at Risk Europe, Асоціації європейських університетів (European University Association), фонду Alexander von Humboldt Foundation, Європейського виконавчого агентства з досліджень (European Research Executive Agency).