«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ розширює межі співпраці: зустріч із представниками Естонської дослідницької ради

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ розширює межі співпраці: зустріч із представниками Естонської дослідницької ради

4 липня на базі Національного фонду досліджень України відбулася зустріч з Ану Нормою, генеральною директоркою Естонської дослідницької ради (Estonian Research Council – ETAg). У заході взяла участь заступниця начальника відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Наталія Діденко.

Естонська дослідницька рада підтримує науковців з України у рамках ініціативи Support for Ukrainian Researchers. Тож під час зустрічі сторони обговорили стан наукових досліджень у країні та наголосили на подальшій співпраці з «Офісом Горизонт Європа в Україні» НФДУ у розрізі обміну даними, контактами та досвідом. Також за результатами зустрічі представники домовилися про проведення онлайн-заходу за участю всіх працівників Офісу.

Естонська дослідницька рада є державною установою, заснованою Міністерством освіти і науки Естонії, головною метою якої є організація наукового життя Естонії. Рада підтримує розробку і реалізацію політики досліджень та інновацій, а також є відповідальною за національне фінансування досліджень. Серед іншого, виступає національним контактним пунктом для рамкових програм Європейського Союзу та міжнародного наукового співробітництва. Естонія бере участь у програмах, що фінансуються ЄС, починаючи з 4-ї Рамкової програми, і вже залучила 779,3 млн євро із загальною кількістю 468 учасників, що складає 0,64% від усіх учасників рамкових програм, у яких беруть участь естонські організації.

Окремо слід відзначити підтримку Естонської дослідницької ради науковців та інноваторів. Наприклад, проєктна заявка, що отримала високий бал, проте не отримала фінансування в межах програм, що фінансуються ЄС, може бути підтримана радою з виділенням фінансування терміном на 1 рік, а за необхідності і до 2 років. Метою такої підтримки є стимулювання дослідників до продовження й удосконалення своєї діяльності з повторним поданням проєктної пропозиції у подальшому.