«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяв участь у 2-му засіданні Спільного комітету Україна – ЄС програм «Горизонт Європа» та «Євратом»

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяв участь у 2-му засіданні Спільного комітету Україна – ЄС програм «Горизонт Європа» та «Євратом»

12 вересня відбулося друге засідання Спільного комітету Україна – ЄС програм з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та «Євратом». У другій робочій частині заходу, яке провели в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», взяла участь команда «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ.

Ігор Таранов, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, презентував діяльність Офісу з моменту його відкриття, що активно сприяє зростанню обізнаності вітчизняної дослідницької спільноти про Програму «Горизонт Європа», а також огляд участі й статистику досягнень України у Програмі.

Крім того, під час засідання українською стороною були висвітлені інші теми, серед яких:

  • створення та статус національних контактних пунктів;
  • імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Програмі «Євратом»;
  • підхід «відкрита наука в Україні»;
  • прогрес України у Програмі «Горизонт Європа» успішні історії участі в ній.

Зі свого боку спікери Європейської комісії представили оновлену інформацію про розвиток політики ЄС щодо європейського дослідницького простору, європейських інновацій, глобального підходу до досліджень та інновацій та багатостороннього діалогу. Крім того, були обговорені заходи з підтримки України з боку ЄС, зокрема, ініціативи MSCA4UA, EIC4UA, EIT, місію «Міста» (Cities Mission), гранти на дистанційні дослідження для дослідників з України EURIZON.

Захід став важливою платформою для обговорення потреб сфери досліджень та інновацій України, а також подальших дій у прискоренні інтеграції України до європейського дослідницького простору.

Засідання відбулося під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Дениса Курбатова та заступниці Генерального директора з питань інновацій, процвітання та міжнародного співробітництва Генерального директорату з досліджень та інновацій ЄК Сігне Ратсо. Подію провели у гібридному форматі: представники Єврокомісії долучилися онлайн. Поза тим, була присутня делегація ЄС до України у складі спеціаліста з питань політики асоціації Програми «Горизонт Європа» «Формування європейського горизонту» Генерального директорату з досліджень та інновацій ЄК Фредеріка Сондегаарда і радника з питань науки місії ЄС в Україні Єгора Пивоварова. Від України взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Національного фонду досліджень України, Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, Національної академії наук України та регіональних академій наук, представники національних контактних пунктів Програми «Горизонт Європа».