Представники Національного фонду досліджень України взяли участь в інфозаході, присвяченому можливостям у рамках 5 кластера «Клімат, енергетика та мобільність»

Головна Новини Події Представники Національного фонду досліджень України взяли участь в інфозаході, присвяченому можливостям у рамках 5 кластера «Клімат, енергетика та мобільність»

17 жовтня відбувся інформаційний день на тему: «Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій “Горизонт Європа”. Актуальні конкурси і партнерство у проєктних пропозиціях за напрямом “Клімат, енергетика та мобільність”». Захід провели на базі ННІ «Придніпровської державної академії будівництва та архітектури» Українського державного університету науки і технологій, місто Дніпро. Представники Національного фонду досліджень України долучилися до заходу як провідні спікери.

Так, виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька виступила з вітальним словом. Відкриваючи захід, вона привітала Український державний університет науки і технологій із перемогою у конкурсному відборі МОН та створенням на базі закладу національного контактного пункту за напрямом «Клімат, енергетика та мобільність». Ольга Полоцька зазначила, що заходи такого формату сприяють кращому розумінню побудови ефективної і результативної роботи НКП під координуванням «Офісу Горизонт Європа в Україні». Крім того, очільниця фонду підкреслила, що «Офіс Горизонт Європа в Україні» всебічно підтримує серію навчальних заходів мережі НКП і сприяє у діяльності контактних пунктів.

Зі свого боку начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор Таранов також привітав учасників. Керівник відділу презентував український Офіс як успішний проєкт Програми, який впроваджується на базі Національного фонду досліджень України. Також Ігор Таранов зазначив, що проєкт активно реалізується й успішно виконує всі завдання, зазначені в Грантовій угоді, вже рівно рік.

Серед спікерів – представники Українського державного університету науки і технологій: Владислав Данішевський, в. о. директора ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», керівник НКП за напрямом «Клімат, енергетика та мобільність» УДУНТ; Олександр Жаданос, доцент кафедри електрометалургії ім. акад. М.І. Гасика; Марина Бабенко, керівниця центру міжнародного наукового співробітництва; Наталія Чернова, керівниця відділу міжнародних зв’язків; Тетяна Сердюк, доцентка кафедри автоматизації та телекомунікації. А також Ян Беренс, керівник проєкту в Університеті Твенте (м. Енсхеде, Нідерланди).

Під час заходу були розглянуті такі питання:

  • місія і функції мережі НКП Програми «Горизонт Європа»;
  • можливості для українських учених у рамках Програми;
  • актуальні конкурси за кластером 5 «Клімат, енергетика та мобільність»;
  • інформація про пошук партнерів, складання, подання й оцінювання заявки для участі в конкурсах Програми;
  • проєкт ETUT у рамках Програми «Горизонт Європа» за напрямом «Дії Марії Склодовської-Кюрі» та інші успішні практичні кейси у Програмі.

Наприкінці інформаційного дня для учасників провели сесію питань та відповідей, а також нетворкінг, під час яких всі охочі могли поспілкуватися зі спікерами-фахівцями Програми «Горизонт Європа» і поставити свої запитання стосовно участі в ній.

Спільну подію Міністерства освіти і науки України, Українського державного університету науки і технологій та національного контактного пункту за напрямом «Клімат, енергетика та мобільність» організовано для представників закладів вищої освіти, наукових установ, малого та середнього бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, які відвідали захід особисто або долучилися онлайн.