Інформуємо про відкриті конкурси в межах програмного компонента «Розширення участі та поширення передового досвіду»

Головна Новини Конкурси Інформуємо про відкриті конкурси в межах програмного компонента «Розширення участі та поширення передового досвіду»

Нагадуємо, що за програмним компонентом «Розширення участі та поширення передового досвіду» у рамках Рамкової програми «Горизонт Європа» відкрито 2 конкурси з кінцевою датою подання заявок – 07 березня 2024 року.

1️. Хаби досконалості (Excellence Hubs) HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-07-01.

Хаби досконалості (англ. Excellence hubs) є частиною Європейської ініціативи досконалості та доповнюють інноваційною складовою наукові програми Об’єднання, Побратимство, Центр Європейського дослідницького простору та Європейська ініціатива досконалості (Teaming, Twinning, ERA Chairs та European Excellence Initiative) для університетів. Метою Хабів досконалості є розвиток інноваційної діяльності для посилення інноваційних екосистем країн програми шляхом створення спільних команд та більш тісних зв’язків між науковими установами, закладами вищої освіти, бізнесом, урядом та суспільством. Цей конкурс сприятиме розповсюдженню справжньої інноваційної культури у країнах програми «Розширення участі» та поза їх межами на основі стратегічного порядку денного, узгодженого з регіональним або національними стратегіями розумної спеціалізації.

Очікувана тривалість проєктів – до 4 років.

Орієнтовний бюджет конкурсу – 60 млн євро (за Робочою програмою у 2023 році).

Середній грант на проєкт – від 2 до 5 млн євро.

Для проєктних пропозицій, які включають наставництво, ЄС допускає орієнтовний бюджет до 6 млн €.

Орієнтовна кількість проєктів – 12.

Детальна інформація: http://surl.li/pzxfk

2️. Центр Єдиного дослідницького простору (ERA Chairs) HORIZON-WIDERA-2023-TALENTS-01-01.

Метою конкурсу є досягнення прогресу та посилення зв’язків між дослідниками та інноваторами Європейського дослідницького простору та поза його межами, що є необхідним для поширення передового досвіду на Європейському континенті. Відправним пунктом діяльності центрів Європейського дослідницького простору для сприяння дослідницькій мобільності є створення умов для залучення визначних науковців та інноваторів в заклади вищої освіти та наукові установи наздоганяючих країн чи регіонів. Зусилля для «притоку мізків» (англ. «brain gain») та створення пунктів досконалості мають безпосередній вплив на культуру та продуктивність приймаючих закладів.

Особливу увагу слід приділити цілям гендерної рівності у відповідності до зобов’язань організацій щодо виконання їх планів гендерної рівності та цілей Європейського дослідницького простору. 

Науково-дослідна установа країн програми «Розширення участі», що розширюється, буде координатором і подаватиме заявку як єдиний заявник (монобенефіціар).

Очікувана тривалість проєктів до 5 років.

Орієнтовний бюджет конкурсу – 47 млн євро у 2024 році (50 млн євро у 2023 році).

Середній грант на проєкт – від 1,5 до 2,5 млн євро.

Орієнтовна кількість проєктів – 45.

Деталі: http://surl.li/pzxga

Загалом «Розширення участі та поширення передового досвіду» сприяють розбудові дослідницького та інноваційного потенціалу країн, які відстають у розвитку.

Можливості цього напряму посилять потенціал для успішної участі в міжнародних дослідницьких та інноваційних процесах, сприятимуть налагодженню зв’язків і доступу до передового досвіду.

Учасники Програми зможуть модернізувати свої дослідницькі та інноваційні системи, що зробить їх сильнішими і дозволить ЄС загалом рухатися разом вперед, відповідно до політичних цілей Європейського дослідницького простору.