Інформуємо про відкриті конкурси в рамках 6 кластера «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище»

Головна Новини Конкурси Інформуємо про відкриті конкурси в рамках 6 кластера «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище»

Продовжуємо інформувати, що за 6 кластером «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище» у межах ІІ напряму «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність» Рамкової програми «Горизонт Європа» відкриті 4 двоетапні конкурси з кінцевою датою подання заявки на другий етап – 17 вересня 2024 року.

Наступний конкурс – «Інноваційні лабораторії сталого органічного харчування: зміцнення ланцюжка створення вартості» (Sustainable organic food innovation labs: reinforcing the entire value chain) HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-02-2-two-stage.

Виробляючи високоякісні продукти харчування з низьким впливом на навколишнє середовище, органічне землеробство відіграє важливу роль у розвитку стійких продовольчих систем в Європейському Союзі (ЄС), що є основою Європейської зеленої угоди (European Green Deal). Відповідно до Європейської зеленої угоди, стратегій «Від ферми до виделки» (Farm to Fork Strategy) та збереження біорізноманіття (Biodiversity strategy for 2030), Європейська комісія (ЄК) поставила ціль «принаймні 25% сільськогосподарських угідь ЄС використовувати для органічного землеробства до 2030 року та значно збільшити вирощування органічних культур через аквакультуру». Щоб досягти цієї мети та допомогти органічному сектору повністю розкрити свій потенціал, ЄК запропонувала новий план дій щодо розвитку органічного виробництва в ЄС.

У 2020 році було зайнято 9,1% площі для вирощування органічної продукції від загальної площі усіх сільськогосподарських угідь ЄС. Ця величина приховує суттєві відмінності між країнами-членами щодо частки сільськогосподарських земель, призначених для органічного землеробства: від 0,5% до понад 25%. Ці відмінності частково пояснюються відсутністю в деяких країнах структур, належних умов для вирощування органічної сільськогосподарської продукції. Відповідно до плану дій ЄС з розвитку органічного виробництва, успішні пропозиції будуть сприяти створенню належних структур, які дозволять відповідне просування органічної продукції в ланцюгах поставок, що дозволить фермерам повною мірою отримати вигоду від доданої вартості органічного виробництва.

Очікується, що результати проєкту сприятимуть:

  • посиленню локальної та малооб’ємної переробки органічних продуктів харчування;
  • розвитку інноваційних екологічних пакувальних рішень, що призведе до зменшення відходів (зокрема, невідновлюваного пластику та пластику, отриманого з викопних джерел);
  • інноваційним моделям постачання, розподілу та коротким торговим колам;
  • доданій вартості органічних сільськогосподарських продуктів, підвищенню доходів фермерів, що займаються органічним вирощуванням та їх позиціонування в ланцюжку вартості агропродовольчої сфери;
  • покращенню ринкової орієнтації та спроможності фермерів, дрібних і середніх переробників органічної продукції задовольняти споживчий попит на стійке та здорове харчування на основі органічних продуктів харчування;
  • збільшенню наявності, доступності та прийнятності органічних продуктів харчування з позитивним впливом на сталість, зокрема на біорізноманіття, клімат, екосистемні послуги та здоров’я населення.

Проєктні заявки повинні охоплювати широкий спектр сільськогосподарських культур (закритого та відкритого ґрунту), однорічні, багаторічні та репрезентативні для органічного сектору в Європі, а також для галузі тваринництва за органічного вирощування.

Детальніше про конкурс на порталі Funding and tenders.