21 березня – Всесвітній день людей із синдромом Дауна

Головна Новини Події 21 березня – Всесвітній день людей із синдромом Дауна

Сьогодні, 21 березня, у Всесвітній день людей із синдромом Дауна, ми долучаємося до флешмобу #LotsOfSocks – аби висловити підтримку людям із цією генетичною особливістю та їхнім близьким.

Цього дня по всьому світу організовують заходи та події, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості про людей із синдромом Дауна, захист їхніх прав, подолання стигматизації та створення інклюзивного середовища.

Розвиток інклюзивності є невід’ємною ідейною складовою європейських рамкових програм. Один із чотирьох ключових стратегічних орієнтирів, наведених у Стратегічному плані Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», визначено, як: «Створення більш стійкого, інклюзивного та демократичного європейського суспільства, готового та здатного реагувати на загрози й катастрофи, вирішувати проблеми нерівності та забезпечувати якісну охорону здоров’я та розширення можливостей усіх громадян діяти в умовах зеленого та цифрового переходів».

Хочемо підкреслити, що створенню та підтримці інклюзивного суспільства присвячена частина тематик 2 кластера «Культура, креативність та інклюзивне суспільство» напряму II «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність» Програми.

Принагідно нагадуємо, що синдром Дауна – це генетичне порушення, обумовлене присутністю додаткової третьої хромосоми в їх 21-й парі. Поширеність цього синдрому складає приблизно 1 на 900 новонароджених. У людей з таким порушенням підвищені ризики проблем із здоров’ям, у тому числі зі слухом і зором, функціонуванням щитоподібної залози, а також вроджених вад серця. Також у них спостерігається затримка когнітивного розвитку, яка не є сильно вираженою, проте, на жаль, часто виступає підставою для руйнівної стигматизації.

Дуже важливо пам’ятати та всебічно доносити: люди з синдромом Дауна, маючи доступ до належної інклюзивної освіти і медицини, живучи в середовищі, яке їх підтримує, отримують освіту, гідно працюють та ведуть активне соціальне життя.

Боротьба зі стереотипами, підвищення власної обізнаності, розвиток інклюзивності своїх спільнот є частиною нашого проєвропейського шляху та інтеграції.