День науки-2024: відбувся інфозахід «Інтеграція України до світового дослідницького простору»

Головна Новини Події День науки-2024: відбувся інфозахід «Інтеграція України до світового дослідницького простору»

17 травня в рамках відзначення Дня науки провели інформаційний захід «Інтеграція України до світового дослідницького простору». Подія була організована для ознайомлення із можливостями для українських дослідників та інноваторів з метою популяризації науки та інновацій.

Із вітальними словами захід розпочали заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, керівниця відділу Європейської політики сусідства Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії Сілвіа Божінова, народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук, президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, голова Національного фонду досліджень України Станіслав Вільчинський і директорка директорату європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації України Ольга Кревська. Вони привітали учасників, а також принагідно підкреслили важливість обізнаності у грантових можливостях для підтримки як українських вчених, дослідників та інноваторів, так і інтеграції вітчизняної науки й інновацій до європейського та світового дослідницьких просторів, особливо в умовах триваючої повномасштабної війни.

Під час панельної дискусії та сесій присутні обговорили низку важливих та актуальних питань, серед яких: реалії та перспективи розвитку науки в Україні, інтеграція України до Європейського та глобального дослідницьких просторів, міжнародні багатосторонні партнерства та співробітництва. Зокрема, були презентовані європейські проєкти з можливостями для українських учасників у рамках ініціатив Асоціації COST, програми «EU4Health» в Україні та EIT Community RIS Hub в Україні. Окремо було розглянуто грантові можливості для бізнесу в межах Рамкової програми «Горизонт Європа».

Крім виступів та обговорень під час інформаційного заходу відбулася знакова для вітчизняної науки подія. Виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька та керівник EIT Community RIS Hub Ukraine Ігор Маркевич підписали Меморандуму про співпрацю між Національним фондом досліджень України та EIT Community RIS Hub в Україні. Завдяки тісній співпраці цих установ планується посилити підтримку й розвиток вітчизняної науки, досліджень та інновацій.

Підсумки інфозаходу до Дня науки-2024 підбила виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька. Загалом взяли участь представники Європейської комісії, профільних міністерств України, Ради Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, Верховної Ради України, вітчизняної й іноземних Національних академій наук, наукових установ, програмних комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Програми «Горизонт Європа», «Офісу Горизонт Європа в Україні» та багато інших.