Інформаційний захід «Інфо-Дей» та захід із розповсюдження інформації для інших цільових груп у Львові: день І

Головна Новини Події Інформаційний захід «Інфо-Дей» та захід із розповсюдження інформації для інших цільових груп у Львові: день І

26 березня у місті Львів команда «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ провела «Інфо-Дей» – перший день дводенного інформаційного заходу в рамках виконання проєкту HEOinUA. Представники закладів вищої освіти, наукових установ, малого та середнього бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій – всі, хто так чи інакше цікавиться Рамковою програмою ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», дізнавалися про її можливості для українських учасників.

Подію розпочали зі вступним словом заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, заступниця генерального директора Генерального директорату з питань досліджень та інновацій Європейської комісії Сігне Ратсо та виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька. Вони привітали учасників та підкреслили важливість участі українських науковців, дослідників та інноваторів у Програмі, що відкриває великі можливості, дає поштовх для розвитку вітчизняної дослідницької сфери, а також сприяє інтеграції України до європейського дослідницького простору.

Серед спікерів цього дня були представники Європейськоїх комісії. Так, Ангела Лібераторе, керівниця наукового відділу Європейської дослідницької ради розповіла, чому передові дослідження важливі і як українські дослідники можуть брати в них участь. Марія Федотовайте, спеціалістка з питань політики із регулювання питань у MSCA Генерального директорату з питань освіти, молоді, спорту та культури ЄК представила учасникам можливості для українських дослідників у програмному компоненті «Дії Марії Склодовської-Кюрі» (MSCA). Тудор Трестієні Іон, керівник сектору кар’єри дослідників Генерального директорату з питань досліджень та інновацій ЄК презентував інструмент ERA4Ukraine в Euraxess. Генрієте Стоебер, аналітикиня SAR Europe partner та членкиня консорціуму MSCA4Ukraine Європейської асоціації університетів розповіла про MSCA4Ukraine та європейську підтримку української спільноти вищої освіти.

Також до заходу долучилися представники Офісів Програми «Горизонт Європа» в інших країнах, зокрема директорка Національного контактного пункту в Республіці Польща Програми «Горизонт Європа» Магдалена Бем-Анджеєвска, керівник «Офісу Горизонт Європа в Республіці Молдова» Віталій Морару та координатор Національного контактного пункту, керівник «Офісу Горизонт Європа в Грузії» Леван Кецуріані. Вони поділилися особливостями функціонування Офісів і підтримки дослідників та інноваторів у їхніх країнах. Зі свого боку керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» Національного фонду досліджень України Ігор Таранов звернувся до присутніх із презентацією роботи Офісу з моменту його відкриття, розповів про його мету, очікування і майбутні можливості для українських учасників. А також керівник українського Офісу познайомив з усіма його спеціалістами за їхніми сферами діяльності.

Крім того, у другій робочій панелі виступили представники програм міжнародної підтримки та проєктів, які функціонують у синергії з Програмою «Горизонт Європа». Оксана Бережна, керівниця експертної групи з питань розвитку інновацій директорату науки та інновацій, національна координаторка Європейської асоціації COST в Україні, представниця програмного комітету «Європейська інноваційна рада та європейські інноваційні екосистеми» Програми «Горизонт Європа» розповіла про асоціацію COST та можливості, відкриті для українських дослідників та інноваторів, оскільки України є її повноцінним учасником. Жанна Таланова, заступниця координатора – менеджерка з аналітичної роботи Національного Еразмус+ офісу в Україні, координаторка Національної команди експертів з реформування вищої освіти Е+ презентувала Програму Європейського Союзу «Еразмус+», дотичну до досліджень закладів вищої освіти. Представниці Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Ольга Кронда, начальниця департаменту розвитку інновацій, представниця програмного комітету «Європейська інноваційна рада та європейські інноваційні екосистеми» Програми «Горизонт Європа» та Галина Штогрин, начальниця відділу координації грантової діяльності представили інноваційний розвиток України через призму діяльності УКРНОІВІ. Європейський інститут інновацій і технологій в Україні (EIT Community RIS Hub) презентував його керівник Ігор Маркевич, який поза тим є представником програмного комітету «Цифровізація, промисловість і космос» Програми «Горизонт Європа».

Варто зазначити, що подія спричинила неабиякий резонанс, слухачі ставили багато питань, на які отримали вичерпні кваліфіковані відповіді. Загалом у заході взяли участь близько 250 гостей, які долучилися як онлайн, так і особисто.

Нагадаємо, що це дводенний інформаційний захід для всіх зацікавлених у розвитку вітчизняної дослідницької та інноваційної сфери загалом та Програмі «Горизонт Європа» зокрема. Організаторами події є «Офіс Горизонт Європа в Україні».