Зустріч у Міністерстві освіти і науки України

Головна Новини Події Зустріч у Міністерстві освіти і науки України

Відбулася зустріч керівництва МОН та представників України до програмних комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми «Горизонт Європа».

9 лютого під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Дениса Курбатова у стінах Міністерство освіти і науки України відбулася комунікаційна зустріч щодо участі представників України у заходах, організованих у рамках інструментів ЄС з питань досліджень та інновацій. У події також взяли участь представники України до програмних комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа», виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька та спеціалісти «Офісу Горизонт Європа в Україні».

Захід вітальним словом розпочав заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов. Він розповів про важливі кроки, які сьогодні здійснюються Урядом та Міністерством у сприянні інтеграції вітчизняних науковців до європейського дослідницького простору. Заступник Міністра підкреслив, що наука повинна максимально наблизитися до потреб держави та розв’язувати її ключові завдання. Поза тим, Денис Курбатов наголосив на важливості максимального залучення недержавних коштів до розбудови наукової інфраструктури, зокрема грантових. Так, він зазначив, що найбільшою програмою Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій є Рамкова програма «Горизонт Європа». Її метою є спільне подолання глобальних викликів, розвиток передової науки та підтримка досліджень світового рівня, впровадження інновацій для підвищення конкурентоспроможності Європи. Участь у Програмі дозволяє використовувати європейські інструменти конкурсного фінансування та надання грантової підтримки, забезпечує умови для проведення спільних досліджень із європейськими країнами, надає доступ до дослідницької інфраструктури країн-членів ЄС та сприяє розбудові матеріально-технічної бази в Україні.

Керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» Ігор Таранов зауважив, що відкриття Офісу в нашій країні має виняткову важливість для кращої залученості представників української науково-дослідницької спільноти до Програми. Адже головною метою Офісу є надання всебічної інформаційно-консультаційної підтримки щодо особливостей участі у Програмі. Ігор Таранов розповів про цілі та очікування від роботи Офісу, а також представив фахівців Офісу за їхніми сферами відповідальності.
Крім того, відбулося знайомство з представниками України у програмних комітетах, частина з яких долучилася до заходу онлайн. Григорій Мозолевич, в. о. генерального директора директорату розвитку науки МОН України, доповів про здобутки українських організацій у Програмі «Горизонт Європа».

Представники комітетів ставили багато питань щодо їхніх завдань та цілей, обговорили питання особливостей участі у закордонних відрядженнях, також обговорили питання взаємодії всіх учасників, зокрема, з «Офісом Горизонт Європа в Україні». Ігор Таранов наголосив на відкритості до співпраці та закликав учасників заходу звертатися з питаннями до фахівців Офісу. За результатами заходу присутні домовилися проводити спільні онлайн-зустрічі представників окремих комітетів із фахівцями Офісу для вирішення всіх питань.