Можливості Програми «Горизонт Європа» для дослідників та інноваторів сфери охорони здоров’я: відбувся інфодень у МОЗ

Головна Новини Події Можливості Програми «Горизонт Європа» для дослідників та інноваторів сфери охорони здоров’я: відбувся інфодень у МОЗ

6 березня Міністерство охорони здоров’я України у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Національним фондом досліджень України провело «Інформаційний день для вчених, дослідників та інноваторів сфери охорони здоров’я». Учасники дізнавалися про грантову підтримку, яку надає НФДУ, а також про можливості Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

У заході взяли участь представники профільних міністерств, закладів вищої освіти, програмних комітетів, відповідальні за моніторинг виконання Програми «Горизонт Європа», громадських організацій, наукових установ, а також інші зацікавлені особи – потенційні учасники міжнародних конкурсів та програм для дослідників та інноваторів у сфері охорони здоров’я.

Захід розпочала зі вступним словом заступниця Міністра охорони здоров’я України Марина Слободніченко, яка представила спікерів та коротко розповіла про програму заходу. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко привітав присутніх та підкреслив важливість участі вітчизняних закладів освіти як осередків досліджень у міжнародному медичному партнерстві. Він наголосив, що можливості міжнародної підтримки, які сьогодні є відкритими для вітчизняних науковців, мають виняткову важливість для майбутнього України.

Також із вітальним словом виступили заступники Міністра освіти і науки України Михайло Винницький та Денис Курбатов. Останній зазначив, що оскільки Україна є на шляху до інтеграції в європейський дослідницький простір, грантові можливості є важливим ресурсом для розвитку університетів та наукових інституцій.

Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України розповіла про національні грантові можливості для дослідників, науковців та інноваторів від НФДУ, які сприяють розвитку наукової спроможності країни та інтеграції до Європейського дослідницького простору. Вона звернула увагу на грантове фінансування, яке надає НФДУ кандидатам-переможцям конкурсів, зокрема за підтримки міжнародних партнерів, зупинилась на видах грантової підтримки та ресурсах фінансування. Також Ольга Полоцька проінформувала про спільні проєкти та ініціативи, які реалізуються за рахунок міжнародної підтримки.

Однією із таких міжнародних програм є Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Ігор Таранов, керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» розповів про мету Програми та переваги й можливості, які відкриваються для її учасників. Керівник Офісу порівняв Програму «Горизонт Європа» із попередньою Рамковою програмою «Горизонт 2020», кількість учасників та показники успішності. Крім того, він розповів про роботу «Офісу Горизонт Європа в Україні», його мету та підбив підсумки діяльності на сьогодні.

Фахівці Офісу детально висвітлили окремі питання, що стосуються Програми «Горизонт Європа». Так, головна спеціалістка Офісу Олена Лівінська детально представила актуальні конкурси за кластером «Здоров’я» ІІ напряму «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність».

Таїсія Симочко, головна спеціаліста «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ проінформувала слухачів щодо практичних аспектів участі у Програмі «Горизонт Європа», а саме: пошуку та вибору відкритих конкурсів, пошуку партнерів, особливості створення консорціумів та участі у них, підготовки та подання пропозицій до участі в конкурсах.

Подія викликала велике зацікавлення серед учасників. Насамкінець виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька закликала присутніх активно долучатися до участі в проєктах Програми. Адже участь вітчизняних науковців у ній має виняткову важливість, оскільки дозволяє використовувати європейські інструменти конкурсного фінансування, забезпечує умови для проведення спільних досліджень із країнами-членами ЄС, а також надає доступ до міжнародної дослідницької інфраструктури та сприяє розбудові матеріально-технічної бази в Україні.