«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ налагоджує співпрацю з міжнародними партнерами: зустріч із представниками Республіки Австрія

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ налагоджує співпрацю з міжнародними партнерами: зустріч із представниками Республіки Австрія

31 липня працівники відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ та Міністерства освіти і науки України взяли участь у спільній онлайн-зустрічі з представниками України та Республіки Австрія до Програмного Комітету «Культура, креативність та інклюзивне суспільство», відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», і представниками Австрійської агенції сприяння науковим дослідженням (Austrian Research Promotion Agency, FFG). Це перша зустріч такого формату співпраці й обміну досвіду з австрійськими колегами.

Подія була присвячена вивченню досвіду Австрії у сфері досліджень та інновацій. Для української сторони участь у ній дозволила отримати корисну інформацію, що відкриває шлях до потенційного впровадження в Україні найкращих практик адміністрування грантових можливостей ЄС, у тому числі в аспекті Рамкової програми «Горизонт Європа». Учасники обговорили низку питань, важливих для обох сторін, зокрема:

  • ефективну співпрацю Австрії з національними дослідницькими центрами з метою розвитку досліджень та інновацій;
  • налагодження міцних партнерських відносин між представниками комітету, міністерствами та університетами Австрії, що сприяють розвитку дослідницької екосистеми;
  • стратегії, які застосовуються Австрією для розширення участі своїх дослідників у Програмі «Горизонт Європа»;
  • підхід Австрії до впровадження суспільних і гуманітарних наук (social sciences and humanities, SSH) у національну освітню стратегію та проєкти Програми «Горизонт Європа», забезпечуючи цілісне й інклюзивне дослідницьке середовище.

Окремою темою обговорення стало питання про готовність FGG сприяти посиленню участі українських дослідників у проєкті «Горизонт Європа», зокрема, через проведення різноманітних інформаційно-навчальних заходів та спеціальних тренінгів, присвячених підготовці успішних проєктних заявок. У зв’язку з цим представники Офісу запевнили іноземних партнерів у сприянні плідній співпраці та підтримці подібних ініціатив.

Довідково.

Австрійське агентство сприяння науковим дослідженням (FFG) – національне агентство Австрії з фінансування науково-технічних досліджень і розробок. Установа відіграє вирішальну роль у генеруванні нових знань, розробленні продуктів і послуг та підвищенні глобальної конкурентоспроможності. Основним завданням є управління та фінансування дослідницьких проєктів, сприяння співпраці між наукою і промисловістю, представлення Австрії в європейських та міжнародних інституціях, а також підвищення обізнаності громадськості про важливість науково-дослідницької діяльності.