«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ – невід’ємний елемент європейської співпраці та партнерства: конференція MSCA 2024

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ – невід’ємний елемент європейської співпраці та партнерства: конференція MSCA 2024

18-19 квітня у місті Монс, Королівство Бельгія, відбулася щорічна конференція MSCA 2024. У заході взяла участь представниця «Офісу Горизонт Європа в Україні» Національного фонду досліджень України, який завжди відкритий і прагне до нової співпраці та партнерства для просування кар’єрних можливостей для українських дослідників та інноваторів, а також їхніх навичок і міждисциплінарного потенціалу.

Докторка філософії в галузі права, головна спеціалістка «Офісу Горизонт Європа в Україні» Юлія Ремінська виступила із потужним меседжем. Вона звернулася до учасників конференції та загалом до європейської спільноти із закликом підтримати Україну та українських дослідників, які продовжують свою роботу в надскладних умовах війни, яка третій рік триває в країні.

Доповідачка підкреслила, що MSCA – це особистісний та професійних розвиток дослідника, зокрема його навичок, і відповідно, про майбутнє дослідника, насичене новими знаннями, відкриттями та передовими дослідженнями. Проте Юлія Ремінська навела невтішні дані: «Відколи росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, близько 80 українських науковців трагічно загинули, а майже 5 000 інших були змушені покинути свою батьківщину. Подумайте про величезний потенціал, пригнічений цими втратами: скільки революційних відкриттів могли б зробити ці вчені, скільки інноваційних технологій вони могли б розробити або скільки створити корисних моделей?!».

Представниця Офісу наголосила, що збитки, яких зазнали вчені, виходять далеко за межі простих цифр. Це глибока втрата інтелектуального капіталу та потенційних досягнень, які могли б суттєво вплинути не лише на Україну, але й на світову наукову спільноту в цілому.

Загалом конференція була присвячена MSCA – флагманському програмному компоненту Рамкової програми ЄС «Горизонт Європа». Протягом двох днів профільні експерти в різних галузях ділилися своїми знаннями, здобутками та досвідом, обмінювалися думками й обговорювали, що можна покращити в Програмі у розрізі європейської конкурентоспроможності та ролі фундаментальних досліджень, що сприяють цьому, європейської екосистеми для досліджень та суспільних викликів. Крім того, була організована окрема дискусійна панель щодо формування майбутньої дослідницької кар’єри учасників Програми. Мова йшла про дієву підтримку і просування кар’єри дослідників, зокрема, як Європейська хартія для дослідників може створити краще середовище та підґрунтя для їхніх шляхів в академічних та поза академічних колах.

Подію організувала Бельгія як держава-голова в Раді Європейського Союзу у 2024 році (Belgian Presidency of the Council of the European Union 2024) за підтримки Європейської комісії (European Commission).