«Офіс Горизонт Європа в Україні» – важлива складова співпраці України та Австрії в галузі вищої освіти: відбулася зустріч ректорів ЗВО двох країн

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» – важлива складова співпраці України та Австрії в галузі вищої освіти: відбулася зустріч ректорів ЗВО двох країн

16 квітня в місті Ужгород, на базі Ужгородського національного університету, відбулася зустріч на вищому рівні представників освіти і науки України та Республіки Австрія на тему: «Перспективи розвитку співпраці у галузі вищої освіти між Україною та Австрією». «Офіс Горизонт Європа в Україні» як невід’ємний елемент співробітництва двох країн був представлений на заході.

Кандидат економічних наук, доцент, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» Національного фонду досліджень України Ігор Таранов презентував пропозиції, можливості та переваги від Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» для її учасників. Під час виступу керівник Офісу підкреслив, що участь у Програмі є важливою складовою в інтеграції України до європейського дослідницького простору.

Захід провели у форматі обміну досвідом між ректорами закладів вищої освіти двох країн. У фокусі обговорення – перспективи розвитку міжнародної співробітництва України в галузі вищої освіти загалом та питання сфер і напрямів співпраці між українськими та австрійськими ЗВО зокрема. Так, учасники розглянули можливості співробітництва у кризові часи воєнного та повоєнного стану, роль закладів вищої освіти у відбудові України, поточний стан українсько-австрійського співробітництва у вищій освіті та пріоритети розвитку співпраці у коротко- та середньостроковій перспективі, насамперед у медичній галузі. Крім того, сторони порушили такі питання, як розбудова навчання і вдосконалення викладання задля підвищення привабливості українських ЗВО, адже високоякісні освітні та науково-дослідні пропозиції українських закладів вищої освіти стануть вирішальним критерієм для молодих людей у питанні повернення в Україну.

Організаторами події виступили Австрійська агенція з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD) разом із Федеральним міністерством освіти, науки і досліджень Республіки Австрія, Міністерством освіти і науки України та Національним Еразмус+ офісом в Україні. Серед учасників – представники Посольства Республіки Австрія в Україні та провідних університетів обох країн.