У Дніпрі відбувся навчально-практичний та інформаційний захід щодо грантових можливостей НФДУ та підтримки в межах Програми ЄС «Горизонт Європа»

Головна Новини Події У Дніпрі відбувся навчально-практичний та інформаційний захід щодо грантових можливостей НФДУ та підтримки в межах Програми ЄС «Горизонт Європа»

25 вересня фахівці НФДУ завітали до міста Дніпро, де на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провели навчально-практичний та інформаційний захід «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми “Горизонт Європа”».

Урочисте відкриття розпочалося з вітальних промов, які виголосили виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька та проректор з міжнародного співробітництва Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Віктор Гассо.

Зі свого боку Сергій Оковитий, ректор ДНУ ім. О. Гончара, голова Ради ректорів закладів вищої освіти Дніпропетровської області подякував представникам Національного фонду досліджень України, які проводять такі інформаційні заходи в різних куточках України, щоб поширювати знання про можливості для вітчизняних науковців, дослідників та інноваторів і таким чином сприяти розвитку сфер науки і досліджень як у країні, так і зміцнювати становище України на міжнародній арені. 

Робочу частину розпочав головний спеціаліст відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Владислав Михайленко, який нещодавно приєднався до команди. Він подав загальну інформацію про флагманську програму ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Головні спеціалісти Офісу Таїсія Симочко й Олександр Моісеєв висвітлили фінансові та юридичні аспекти участі у Програмі.

Окремо була представлена тема Місій Програми «Горизонт Європа» та Нового європейського Баугаузу, інформацію про ці досить нові напрями детально представила Надія Наумова, головна спеціалістка відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ.

Уже стало традицією під час інформаційних заходів не тільки подавати теоретичні знання, а й на практиці навчати, як користуватися інструментами Європейської комісії для участі в конкурсах Програми. Тож майстер-клас порталом EU Funding and Tenders провела заступниця начальника відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Наталія Діденко.

Другу частину заходу відкрив начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор Таранов, який презентував можливості для українських учених у рамках Європейської дослідницької ради як компонента Програми. Головна спеціалістка Юлія Ремінська надала ґрунтовну інформацію про ще один програмний компонент – «Дії Марії Склодовської-Кюрі».

Серед інших важливих тем, в яких значно зацікавлені вітчизняні дослідники й інноватори, – це можливості фінансової підтримки Програми «Горизонт Європа» для бізнесу, які презентував Максим Колісник.

Крім того, про грантові можливості, які надає вітчизняним науковцям і дослідникам Національний фонд досліджень України, зокрема про організаційний супровід конкурсів, розповіла начальниця управління грантового забезпечення фонду Тетяна Берегова. 

Насамкінець відбулася сесія питань-відповідей та нетворкінг, під час яких учасники мали змогу поставити всі свої запитання та поспілкуватися зі спікерами, які безпосередньо відповідають за той чи інший напрям.

Участь у заході взяли представники закладів вищої освіти, наукових установ, малого та середнього бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій та всі, хто цікавиться можливостями від Національного фонду досліджень України та Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Загалом – понад 130 осіб, які приїхали особисто та долучилися дистанційно.