Участь працівників Офісу в інфозаході, присвяченому конкурсам Дослідницького фонду вугілля та сталі у 2024 році

Головна Новини Події Участь працівників Офісу в інфозаході, присвяченому конкурсам Дослідницького фонду вугілля та сталі у 2024 році

Фахівці «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ продовжують активно брати участь в онлайн-заходах, організованих Європейською комісією, які присвячені різним аспектам Програми «Горизонт Європа». Так, 4 липня працівники долучилися до інформаційного дня, присвяченого конкурсам, які будуть відкриті у 2024 році в рамках програми фінансування ЄС, що підтримує дослідницькі та експериментальні проєкти в галузях вугілля та сталі, «Дослідницький фонд вугілля та сталі» (Research Fund for Coal and Steel, RFCS).

Захід розпочався з презентування загальної політики грантової підтримки, а також тенденцій розвитку металургійних та вугільних підприємств у напрямі зниження викидів вуглецю. Були розглянуті такі питання, як підтримка RFCS вугільного сектору, зокрема, у розрізі охорони здоров’я та безпеки праці робітників. Також було висвітлене питання інновацій у металургійному секторі з акцентом на виробництво низьковуглецевої сталі відповідно до партнерства «Горизонт Європа – чиста сталь» (Horizon Europe Clean Steel partnership).

Доповідачі детально зупинилися на фінансуванні проєктів, які відповідають Механізму справедливого переходу (Just Transition Mechanism) та сприятимуть переходу до цифрової, зеленої та циркулярної економіки у сферах виробництва вугілля та сталі. Серед іншого, спікери обговорили вимоги щодо підготовки грантової заявки, складання бюджету, процес оцінювання та надали практичні поради з порушених питань. Разом із тим обговорили найбільш часті помилки та рекомендували, як їх уникнути.

Організаторами події виступили Європейська дослідницька виконавча агенція (European Research Executive Agency (REA)) за участі команди Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії з питань низькоемісійних галузей промисловості майбутнього (Directorate-General for Research and Innovation’s Low Emission Future Industries, European Commission).