Відбувся перший вебінар із низки навчальних заходів для представників НКП Програми «Горизонт Європа», ініційованих «Офісом Горизонт Європа в Україні» НФДУ

Головна Новини Події Відбувся перший вебінар із низки навчальних заходів для представників НКП Програми «Горизонт Європа», ініційованих «Офісом Горизонт Європа в Україні» НФДУ

15 жовтня спеціалісти відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ провели перший навчальний захід для представників мережі національних контактних пунктів Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Це перший вебінар із низки навчальних заходів, які планує провести «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ для вітчизняних НКП. Подія була присвячена загальному ознайомленню з роботою НКП, узагальненню досвіду НКП в попередній рамковій програмі «Горизонт 2020» з акцентом на «Горизонт Європа» та роботі з інструментом Європейського Союзу – порталом фінансування і тендерів.

Захід розпочала з вітальним словом кандидатка філологічних наук, доцентка, виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька, яка підкреслила важливість номінування національних контактних пунктів і підписання з ними договорів Міністерством освіти і науки України. Адже затвердження розгалуженої мережі фахівців Програми «Горизонт Європа», сприятиме кращому поширенню знань про Програму і, відповідно, більшому залученню українських дослідників та інноваторів.

Під час робочої частини Таїсія Симочко, головна спеціалістка відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, яка також була НКП попередньої програми «Горизонт 2020», розповіла про роль та функції НКП, порядок роботи й особливості функціонування української системи контактних пунктів у рамках РП «Горизонт 2020» і провела паралель із діяльністю НКП у межах Програми «Горизонт Європа».

Зі свого боку роботу «Офісу Горизонт Європа в Україні» як успішного проєкту Програми «Горизонт Європа» презентував кандидат економічних наук, доцент, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор Таранов. Крім того, Наталія Діденко, кандидатка сільськогосподарських наук, старша дослідниця, заступниця начальника відділу провела практичну частину вебінару – майстер-клас порталом Funding and Tenders, а саме: як правильно ним користуватися, здійснювати підбір конкурсів, шукати партнерів, які є можливості для науковців, на яких вплинула війна, тощо.

Протягом сесії питань-відповідей представники НКП порушили деякі питання, зокрема фінансового й організаційного характеру, на які фахівці Офісу надали кваліфіковані відповіді, а також домовилися про подальшу ефективну комунікацію і тісну співпрацю для оперативного вирішення питань, які виникатимуть у представників контактних пунктів під час роботи. Загалом завдяки цьому і майбутнім заходам учасники отримають краще розуміння своєї ролі й організації роботи.