Відбувся візит представників міжнародної організації UNECE до НФДУ

Головна Новини Події Відбувся візит представників міжнародної організації UNECE до НФДУ

29 травня до Національного фонду досліджень України з робочим візитом завітали представники Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй (United Nations Economic Commission for Europe (UNECE)). Ральф Гейнріч та Оскар Фаст із комітету з питань інновацій, конкурентоспроможності та державно-приватного партнерства відділу економічної співпраці та торгівлі Європейської економічної комісії ООН цікавилися діяльністю НФДУ в умовах сьогодення.

Мета візиту – дізнатися більше про діяльність НФДУ та, зокрема, його структурного підрозділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» під час війни, яка триває на території України, щоб мати якомога повніше уявлення про те, яка підтримка надається сьогодні українським науковцям, дослідникам та інноваторам. Серед іншого, гостей цікавила робота з підтримки науковців-переселенців, підтримка стартапів у сфері високих технологій та розвитку інноваційної екосистеми, а також дослідницької інфраструктури.

Перший заступник виконавчого директора з питань грантової підтримки НФДУ Андрій Кузнецов детально розповів про структуру фонду, його діяльність в умовах війни, особливо акцентувавши увагу на умовах роботи у 2022 році під час складного періоду активних бойових дій на території країни. Крім того, він розповів про співпрацю НФДУ з такими науковими інституціями, як Національна академія наук України, наукові установи, наукові підрозділи закладів вищої освіти, а також із Міністерством освіти і науки України.

Начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор Таранов презентував роботу Офісу з моменту його офіційного відкриття у грудні 2023 року, мету його створення та співпрацю з такими Офісами в інших країнах. Керівник Офісу розповів про підтримку, яку фахівці відділу надають потенційним аплікантам та всім, хто цікавиться можливостями Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Ігор Таранов підкреслив умови, в яких сьогодні вітчизняні науковці, дослідники та інноватори провадять свою діяльність, особливо на територіях, які зазнають активних обстрілів.

Поза тим, начальник «Офісу Горизонт Європа в Україні» наголосив на важливості номінування Національних контактних пунктів Міністерством освіти і науки України. Адже створення мережі НКП значно розширить можливості, полегшить надання підтримки та розповсюдження інформації про Програму «Горизонт Європа», що сприятиме збільшенню кількості успішно поданих заявок від українських учасників.

Візит іноземних гостей відбувся в рамках проєкту Європейської економічної комісії ООН з Урядом України та Міністерство освіти і науки як координаційним центром, що підтримує інноваційну політику для стійкої реконструкції та відновлення країни.