Вебінар для науковців в УкрІНТЕІ

Головна Новини Події Вебінар для науковців в УкрІНТЕІ

Міжнародна грантова підтримка та конкурсні можливості для українських дослідників та інноваторів: в УкрІНТЕІ провели вебінар для науковців.

6 лютого на базі Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації (УкрІНТЕІ) пройшов вебінар на тему: «Національний фонд досліджень України та «Офіс Горизонт Європа в Україні»: міжнародна грантова підтримка та конкурсні можливості для українських дослідників та інноваторів». Учасники дізналися про грантову підтримку, яку надає НФДУ, а також про можливості Рамкової програми «Горизонт Європа» для вітчизняних науковців, інноваторів, МСП, бізнес-структур.

До заходу долучилися понад 470 учасників – представники закладів вищої освіти, малого та середнього бізнесу, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, наукових установ, а також інші зацікавлені особи, потенційні учасники міжнародних конкурсів та програм для дослідників та інноваторів. Захід розпочав із вітальним словом директор УкрІНТЕІ Володимир Камишин.

Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України розповіла про можливості для дослідників, науковців та інноваторів, що сприяють розвитку наукової спроможності країни та інтеграції до Європейського дослідницького простору. Вона звернула увагу на грантове фінансування, яке надає НФДУ кандидатам-переможцям конкурсів, зокрема за підтримки міжнародних партнерів, зупинилась на видах грантової підтримки та ресурсах фінансування. Також Ольга Полоцька навела статистику за вже завершеними конкурсами попередніх років та детально розповіла про оголошені на сьогодні конкурси, їхні напрями і мету. Крім того, виконавча директорка НФДУ проінформувала про спільні проєкти та ініціативи, які реалізуються за рахунок міжнародної підтримки.

Однією з таких міжнародних програм є Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027). Це найбільша програма ЄС з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом понад 95,5 млрд євро. Керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» Ігор Таранов розповів про мету Програми та переваги й можливості, які відкриваються для її учасників. Адже участь вітчизняних науковців у ній має виняткову важливість, оскільки дозволяє використовувати європейські інструменти конкурсного фінансування, забезпечує умови для проведення спільних досліджень із країнами-членами ЄС, а також надає доступ до міжнародної дослідницької інфраструктури та сприяє розбудові матеріально-технічної бази в Україні. Також керівник Офісу порівняв Програму «Горизонт Європа» із попередньою Рамковою програмою «Горизонт 2020», кількість учасників та показники успішності. Крім того, він розповів про роботу «Офісу Горизонт Європа в Україні» та підбив підсумки діяльності на сьогодні.

Фахівці Офісу детально висвітлили окремі питання, що стосуються Рамкової програми «Горизонт Європа». Так, Юлія Ремінська, головна спеціалістка Офісу, докторка філософії в галузі права розповіла про юридичні та фінансові аспекти Програми «Горизонт Європа». Зокрема, в її презентації йшлося про угоду про створення консорціуму як інструменту злагодженої та гармонійної співпраці між учасниками проєкту.

Заступниця керівника «Офісу Горизонт Європа в Україні», кандидатка сільськогосподарських наук Наталія Діденко презентувала кластер 5 «Клімат, енергія та мобільність» напряму ІІ «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність», його характеристику, сфери діяльності та конкурсні можливості.

Олена Лівінська, головна спеціалістка Офісу, кандидатка біологічних наук розповіла про кластер 1 «Здоров’я» у межах напряму ІІ «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність», його загальні аспекти, сфери впливу, ключові стратегічні орієнтири для досліджень та інновацій. Окрім цього, вона детально зупинилася на відкритих конкурсах за цим кластером, умовах участі та фінансуванні.

Насамкінець Таїсія Симочко, головна спеціалістка «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ проінформувала слухачів щодо практичних аспектів участі у Програмі «Горизонт Європа», а саме: пошуку та вибору відкритих конкурсів, пошуку партнерів, підготовки та подання пропозицій до участі в конкурсах.

Подія викликала великий резонанс серед учасників, які ставили багато запитань стосовно конкурсів, умов участі в них, а також Рамкової програми «Горизонт Європа» загалом.

Архівний запис вебінару

Матеріали доповідей