Анонс: 21-27 жовтня відбудеться Тиждень відкритого доступу-2024

Головна Новини Корисна інформація Анонс: 21-27 жовтня відбудеться Тиждень відкритого доступу-2024

«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ інформує. 21-27 жовтня 2024 року SPARC у партнерстві з Консультативним комітетом Тижня відкритого доступу проведе щорічну подію – Міжнародний тиждень відкритого доступу (International Open Access Week). Тема цьогорічного Тижня продовжує минулорічний заклик поставити «Спільноту над комерціалізацією». Ця тема підкреслює потребу пріоритезувати підходи до відкритої науки, які насамперед слугують інтересам громадськості та академічної спільноти.

Безпрецедентний крок – продовження обговорення теми другий рік поспіль – підкреслює важливість цієї розмови і надає можливість перетворити дискусії на колективні дії. Багато питань, порушених минулого року, є ще більш актуальними цього року з огляду на нещодавні події, наприклад, поспішне впровадження штучного інтелекту в комерційні академічні системи без консультацій зі спільнотою. Серед найважливіших:

  • Які наслідки того, що невелика кількість корпорацій, а не самі науковці контролюють виробництво знань?
  • Коли непрозорий збір і використання персональних даних комерційними платформами починає підривати академічну свободу?
  • Коли і як комерціалізація може збігатися з суспільними інтересами?
  • Які інфраструктури, керовані спільнотою, вже задовольняють вимоги науковців і громадськості (наприклад, сервери препринтів, репозитарії та відкриті видавничі платформи)?
  • Як ми можемо змінити практику з урахуванням цих варіантів, орієнтованих на інтереси спільноти?

Тиждень відкритого доступу триватиме з 21 по 27 жовтня, однак усі охочі можуть проводити дискусії та інші заходи у будь-який зручний для них час протягом року. Більше інформації про Міжнародний тиждень відкритого доступу можна знайти за посиланням.

Довідково.

Тиждень відкритого доступу – це можливість поєднати глобальний імпульс до відкритого обміну знаннями з просуванням політичних змін і подоланням соціальних проблем, які впливають на кожного з нас. До участі в події, заснованій SPARC в 2008 році разом із партнерами зі студентської спільноти, щороку залучаються багато людей, інституцій та організацій в усьому світі.