Оголошено про спеціальний конкурс для України на 5 млн євро в рамках Програми ЄС «Креативна Європа» у 2025 році

Головна Новини Корисна інформація Оголошено про спеціальний конкурс для України на 5 млн євро в рамках Програми ЄС «Креативна Європа» у 2025 році

9 липня в Брюсселі відбулося засідання комітету Програми ЄС «Креативна Європа». Під час засідання було оголошено про виділення для України додаткових цільових 5 мільйонів євро у 2025 році в рамках спеціального конкурсу «Підтримка українських переселенців і культурного та креативного секторів в Україні».

Започаткований Програмою спеціальний конкурс, на який зможуть подаватись лише українські організації, матиме у пріоритеті доступ до культури для тимчасово переміщених українців та післявоєнне відновлення України у сфері культури. Конкурс є ефективним інструментом для просування культурного розмаїття, сприяння інтеграційним процесам в культурному професійному середовищі та створює сприятливі умови для підтримки стійкості та перспектив для спільного післявоєнного майбутнього.

Довідково.

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Її метою є захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття та спадщини, а також підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу сектору культурних та креативних індустрій, зокрема аудіовізуального. Україна стала учасницею Програми у 2016 році. З того часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 30 різних конкурсах. У 2021 році стартувала нова семирічна програма, що триватиме до 2027 року, із загальним бюджетом 2,44 млрд євро. Наразі ця програма працює у 40 країнах.

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України.