Перші підсумки поданих заявок на конкурси за 6 кластером «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство і навколишнє середовище»

Головна Новини Корисна інформація Перші підсумки поданих заявок на конкурси за 6 кластером «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство і навколишнє середовище»

У Європейському дослідницькому виконавчому агентстві (REA) діляться першими підсумками поданих заявок за сімома конкурсами за кластером 6 «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство і навколишнє середовище» у межах Рамкової програми «Горизонт Європа».

Так, загалом було отримано 1269 проєктних ідей. Подані пропозиції змагаються за 890 мільйонів євро фінансування ЄС. Наразі розпочинається їхня оцінка за участю незалежних експертів, результати будуть оголошені в червні. Очікується, що реалізація проєктів-переможців розпочнеться вже в листопаді, це наближатиме європейську спільноту до досягнення кліматичних цілей, визначених у Європейському зеленому курсі.

Різні конкурси в цифрах:

  • Біорізноманіття (12 тематик): 227 поданих проєктів змагаються за 111 мільйонів євро. За цим конкурсом буде підтримано орієнтовно 22 проєкти. У рамках цього конкурсу найбільшу кількість заявок – 62 – отримала тема «Демонстрація потенціалу природовідповідних рішень та нового європейського баугаузу для створення сталих, інклюзивних та стійких житлових просторів і спільнот».
  • «Від ферми до виделки» (18 тематик): 373 подані проєкти змагаються за 164 мільйони євро, орієнтовно планується підтримка 32 проєктів. Найбільшу кількість пропозицій було отримано за тематиками «Нові здорові та стійкі харчові продукти та процеси» та «Співпраця ЄС-Африканський Союз щодо управління агролісомеліорацією для адаптації до зміни клімату та пом’якшення наслідків» (по 59 заявок за кожною).
  • Циркулярна економіка (16 тематик): 392 пропозиції змагаються за 147,5 мільйона євро, орієнтовно планується підтримка 33 проєктів. Найбільше проєктних пропозицій – 62 – було подано за тематикою «Циркулярні рішення для ланцюжків вартості текстилю завдяки інноваційному сортуванню, переробці та дизайну для переробки».
  • Нульове забруднення (5 тематик): 95 пропозицій змагаються за 61 мільйон євро, орієнтовно планується підтримка 11 проєктів. Більшість пропозицій – 46 – у рамках цього конкурсу було подано за тематикою «Інноваційні технології для нульового забруднення та безвідходних біопереробних виробництв».
  • Кліматичні дії (7 тематик): 64 пропозиції змагаються за 61 мільйон євро, орієнтовно планується підтримка 12 проєктів. Найбільше зацікавлення аплікантів привернула тематика «Вдосконалення методів і технологій зрошення в сільському господарстві» (19 проєктних пропозицій).
  • Стійкі спільноти (5 тематик): 99 пропозицій змагаються за 37 мільйонів євро, орієнтовно планується підтримка 8 проєктів. У рамках цього конкурсу тематика «Нові моделі сталого бізнесу та виробництва для фермерів і сільських громад» отримала найбільшу кількість пропозицій – 42.

Конкурс, що стосується управління (12 тематик): 83 пропозиції змагаються за 110,5 мільйона євро, орієнтовно планується підтримка 17 проєктів. Більшість проєктних пропозицій – 28 – подано за тематикою «Покращення умов праці та зміцнення робочих потужностей за допомогою цифрових технологій і технологій даних – потенціал робототехніки та доповненої реальності в сільському господарстві».