Прийнято Стратегічний план Програми «Горизонт Європа» на 2025-2027 роки для підтримки шляху до зеленого, цифрового та стійкого майбутнього

Головна Новини Корисна інформація Прийнято Стратегічний план Програми «Горизонт Європа» на 2025-2027 роки для підтримки шляху до зеленого, цифрового та стійкого майбутнього

20 березня Європейська комісія прийняла другий Стратегічний план Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». План, оголошений на флагманських Днях досліджень та інновацій, визначає три ключові стратегічні напрями фінансування Європейським Союзом досліджень та інновацій на останні три роки Програми (2025-2027 рр.):

  • зелений перехід;
  • цифровий перехід;
  • більш стійка, конкурентоспроможна, інклюзивна та демократична Європа.

Ці орієнтири спрямовані на вирішення ключових глобальних проблем, зокрема зміни клімату, втрати біорізноманіття, цифрового переходу та старіння населення.

Відкрита стратегічна автономія та забезпечення провідної ролі Європи у розробленні та впровадженні критично важливих технологій є всеохоплюючими принципами, які застосовуються в усіх трьох ключових стратегічних напрямах.

Стратегічний план підвищує амбіції Програми «Горизонт Європа» щодо біорізноманіття і зобов’язує виділити 10% від загального бюджету Програми на 2025-2027 роки на теми, пов’язані з біорізноманіттям. Це нове зобов’язання доповнює існуючі цілі щодо витрат на кліматичні заходи (35% протягом усього терміну дії Програми «Горизонт Європа») та основні цифрові заходи (13 млрд євро за той самий період).

Ефективна інтеграція соціальних і гуманітарних наук в усі кластери, включаючи всі місії та партнерства, є ключовим принципом програми. Це відображається у визначенні конкретних тем і запитах на оцінку їхнього впливу на суспільство. Соціальні та гуманітарні науки будуть інтегровані у відповідні проєкти від розробки до відбору та оцінки.

Детальна інформація розміщена за посиланням.