День науки-2024: підсумки

Головна Новини Події День науки-2024: підсумки

17 травня відбувся інформаційний захід «Інтеграція України до світового дослідницького простору». Подія була організована до Дня науки, який відзначають щорічно у третю суботу травня.

Організатором заходу виступив Національний фонд досліджень України. Подію організували для ознайомлення можливостей для українських дослідників та інноваторів у європейському та світовому дослідницьких просторах з метою популяризації науки та інновацій.

До участі були запрошені представники Європейської комісії, Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Ради Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, Верховної Ради України, вітчизняної й іноземних Національних академій наук, проєктів та ініціатив із підтримки українських дослідників, наукових установ, програмних комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми «Горизонт Європа», та багато інших, хто так чи інакше дотичний до сфери науки, досліджень та інновацій. Загалом відвідали особисто й долучилися онлайн понад 200 осіб.

Із вітальними словами захід розпочали заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, керівниця відділу Європейської політики сусідства Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії Сілвіа Божінова, народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук, президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, голова Національного фонду досліджень України Станіслав Вільчинський і директорка директорату європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації України Ольга Кревська. Вони привітали учасників, а також принагідно підкреслили важливість обізнаності у грантових можливостях для підтримки як українських вчених, дослідників та інноваторів, так і інтеграції вітчизняної науки й інновацій до європейського та світового дослідницьких просторів, особливо в умовах триваючої повномасштабної війни.

Під час панельної дискусії за участю радниці-уповноваженої Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольги Будник, співзасновниці ініціатив UA Science Reload і Science at Risk, представниці програмного комітету «Стратегічна конфігурація: стратегічний огляд впровадження всієї програми, узгодженість окремих робочих програм різних частин програми, включаючи місії» Програми «Горизонт Європа» Юлії Безвершенко, голови Наукового комітету, провідної наукової співробітниці Інституту математики НАН України Олександри Антонюк, начальниці Департаменту розвитку інновацій УкрНОІВІ, представниці програмного комітету «Європейська інноваційна рада та європейські інноваційні екосистеми» Програми «Горизонт Європа» Ольги Кронди, виконавчої директорки НФДУ Ольги Полоцької та співзасновниці ініціативи «Українська наукова діаспора», професорки кафедри корпоративних фінансів і контролінгу КНЕУ ім. В. Гетьмана Євгенії Поліщук були обговорені важливі й актуальні питання розвитку науки в Україні в умовах сьогодення.

Поза тим, учасникам були презентовані європейські проєкти з можливостями для українських учасників. Зокрема, ініціативи Асоціації COST представила Оксана Бережна, генеральна директорка директорату інновацій та зв’язків науки з реальним сектором економіки Міністерства освіти і науки України, Національна координаторка Європейської асоціації COST в Україні, представниця програмного комітету «Європейська інноваційна рада та європейські інноваційні екосистеми» Програми «Горизонт Європа». Про програму «EU4Health» в Україні розповіла головна фахівчиня з управління проєктами та міжнародної співпраці ЦГЗ МОЗ України, Національна координаторка програми «EU4Health» Ганна Щетиніна. Керівник EIT Community RIS Hub в Україні Ігор Маркевич презентував фінансові та нефінансові можливості для українського бізнесу, стартапів і дослідників від Європейського інституту інновацій і технологій Сommunity RIS Hub. Окремо було розглянуто грантові можливості для бізнесу в межах Рамкової програми «Горизонт Європа», про який розповів фахівець «Офісу Горизонт Європа в Україні» Максим Колісник.

Серед іншого, керівниця відділу Європейської політики сусідства Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії Сілвіа Божінова, представниця Іспанської національної дослідницької ради Кароліна Канібано, виконавчий директор з питань глобальної стійкості та розвитку Національної академії наук США Франклін Кареро-Мартінес, начальник відділу міжнародного співробітництва Німецького дослідницького фонду Йорг Шнайдер, президентка Science Europe, виконавча директорка Норвезької дослідницької ради Марі Сундлі Твейт, директор Асоціації COST Рональд де Брюін та директор Open Science NL Нідерландської дослідницької ради Ганс де Йонге висвітлили важливу для нашої країни тему – шлях інтеграції України до Європейського та глобального дослідницьких просторів.

Крім виступів та обговорень під час інформаційного заходу відбулася знакова для вітчизняної науки подія. Виконавча директорка НФДУ Ольга Полоцька та керівник EIT Community RIS Hub Ukraine Ігор Маркевич підписали Меморандуму про співпрацю між Національним фондом досліджень України та EIT Community RIS Hub в Україні. Завдяки тісній співпраці цих установ планується посилити підтримку й розвиток вітчизняної науки, досліджень та інновацій.

Повний фотозвіт із події – тут.

Переглянути відео можна за посиланням.

Презентації спікерів розміщені тут.