«Офіс Горизонт Європа в Україні» долучився до круглого столу щодо участі України в Програмі «Євратом»

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» долучився до круглого столу щодо участі України в Програмі «Євратом»

31 травня представники «Офісу Горизонт Європа в Україні» взяли участь у круглому столі «Участь України в Програмі “Євратом”. Робоча Програма 2023-2025», проведеному в рамках щорічної наукової конференції Інституту ядерних досліджень НАН України. Захід присвячений Програмі з досліджень та навчання «Євратом», досвіду участі українських організацій у Програмі, розвитку співпраці між українськими та європейськими учасниками за напрямами робіт «Євратом».

Керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» Ігор Таранов розповів про роботу Офісу з моменту його відкриття, його мету, а також взаємодію з цільовою аудиторією та стейкхолдерами, серед яких: майбутні національні контактні пункти Програми «Горизонт Європа», які незабаром має номінувати Міністерство освіти і науки України, міжнародні проєкти й ініціативи підтримки українських дослідників та інноваторів, потенційні апліканти Програми «Горизонт Європа», наукові установи, заклади вищої освіти, малий та середній бізнес, органи державної влади та місцевого самоврядування тощо.

Поза тим, головний спеціаліст Офісу Григорій Наумовець презентував інформацію про відкриті для подання заявок конкурси в межах Програми «Євратом». Деталі про ці конкурси можна знайти за посиланням.

Важливим питанням, про яке доповів генеральний директор директорату розвитку науки Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич, – створення мережі та номінування національних контактних пунктів Програми «Горизонт Європа» в Україні та дії, які вживаються для прискорення цього надзвичайно важливого процесу. Він проінформував про проведення конкурсу на номінування НКП, критерії відбору й інші аспекти. Номінування НКП Програми «Горизонт Європа» сприятиме значному підвищенню обізнаності громадськості про Програму і, як наслідок, збільшенню кількості успішно поданих заявок від українських учасників.

Серед інших тем, які були висвітлені під час робочої зустрічі:

–  НКП Євратом в Україні та можливості підтримки українських організацій щодо участі в Програмі «Євратом»;

–  досвід участі України у програмах «Євратом» та «Горизонт Європа»;

–  проєкти Програми «Євратом» за участі України;

–  бар’єри та можливості розширення участі у Програми «Євратом».

Подія викликала низку питань і жваве обговорення кроків щодо подальшої інтеграції до Програми «Євратом». Загалом участь взяли представники Міносвіти, установ Національної академії наук України, установ Міністерства освіти і науки України, промислових компаній та інших зацікавлених сторін у співпраці за Програмою «Євратом». Організаторами виступив Національний контактний пункт Євратом, Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України разом з Інститутом ядерних досліджень НАН України.

Презентації спікерів заходу розміщені за посиланням.