«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ долучився до онлайн-засідання Фокус-групи Україна – ЄС з питань бізнес-співробітництва

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ долучився до онлайн-засідання Фокус-групи Україна – ЄС з питань бізнес-співробітництва

Представники «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ взяли участь в черговому засіданні Фокус-групи з питань ділового співробітництва між Україною та ЄС. До онлайн-зустрічі долучилися представники бізнесу та бізнес-асоціацій, які зацікавлені у співпраці з українськими партнерами, що  – загалом нараховувало майже 80 осіб.

Цього разу захід був зосереджений на можливостях для європейських партнерів. Учасники обговорили низку важливих питань щодо розширення можливостей для сторін у зв’язку із процесом переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу.

Так, слухачі ознайомилися з переліком експортних гарантій для торгівлі з Україною, зокрема в межах пілотного проєкту для експортно-кредитних агентств ЄС. Також розглянули умови отримання кредитів від Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках Програми для України під час війни.

Крім того, був здійснений огляд фінансової системи і можливостей долучення України – фахівці презентували дослідження її фінансового сектору. Насамкінець відбулася сесія питань-відповідей, які стосувалися розглянутих під час заходу тем.

Зауважимо, що такі засідання відбуваються 1-2 рази на місяць та присвячені різноманітним тематикам інтеграції України до Європейського Союзу. Серед них: відновлення України, оборонна стратегія ЄС, розвиток оборонних індустрій, стратегія українських малих та середніх підприємств, бізнес-форум «Україна-ЄС» та інші.

Довідково.

Метою Фокус-групи бізнес-співробітництва Україна – ЄС є фасилітація бізнес зв’язків та розвиток нових ланцюгів створення вартості між українськими та європейськими МСП. Фокус-група діє як ключовий інформаційний хаб та надає своїм членам актуальну інформацію як щодо політик та програм ЄС, так і щодо бізнес-середовища в Україні. Це посилює співпрацю бізнесу та інвестування в Україну. Учасники отримують краще розуміння конкретних дій в Україні різноманітних стейкголдерів та має можливість звітувати ЄК та Уряду України щодо проблем МСП, обмінюватися кращими  практиками, знаходити грантові можливості та партнерів, зацікавлених у розвитку проєктів на кшталт B2B.

Нагадуємо, що в березні 2024 року представники Офісу презентували команду проєкту та можливості, які надає Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» для українських та європейських МСП.