«Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ збільшує обізнаність про Програму «Горизонт Європа»: спільний захід із «Агенцією Європейських Інновацій»

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ збільшує обізнаність про Програму «Горизонт Європа»: спільний захід із «Агенцією Європейських Інновацій»

14 червня ГО «Агенція Європейських Інновацій» та «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ провели спільну онлайн-подію, присвячену Рамковій програмі ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Практико-орієнтований захід «Підтримка участі українських організацій у конкурсах Програми “Горизонт Європа” з акцентом на напрям ІІ “Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність”» був організований для ширшої обізнаності всіх зацікавлених сторін.

Захід розпочав із вітальним словом Іван Кульчицький, президент ГО «Агенція європейських інновацій», який привітав усіх, хто долучився. Також він презентував практичні аспекти формування консорціумів для участі у Програмі «Горизонт Європа».

Важливим був виступ Григорія Мозолевича, генерального директора директорату розвитку науки Міністерства освіти і науки України. Представник МОН повідомив про запуск діяльності мережі українських національних пунктів Програми «Горизонт Європа». Ця подія була дуже очікуваною, адже номінування НКП створить потужну інфраструктурну підтримку програм «Горизонт Європа» та «Євратом», а також посилить участь українських організацій у них.

Ігор Таранов, кандидат економічних наук, доцент, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ представив можливості «Офісу Горизонт Європа в Україні» для українських науковців та інноваторів. Микола Полінкевич, керівник проєктного офісу Агенції регіонального розвитку Волинської області акцентував увагу на залученні організацій сфери охорони здоров’я до участі у програмах ЄС.

Крім того, головні спеціалісти Офісу детально розповіли про окремі компоненти та аспекти ІІ напряму Програми. Так, інформацію за 1 кластером «Здоров’я» подала Таїсія Симочко; докторка філософії у галузі права Юлія Ремінська розповіла про 2 кластер «Культура, креативність та інклюзивне суспільство»; 3 кластер «Цивільна безпека для суспільства» висвітлила кандидатка юридичних наук Надія Наумова. Максим Колісник, кандидат наук з державного управління, доцент, презентував інформацію про актуальні конкурси 4 кластера «Цифровізація, промисловість і космос»; 5 кластер «Клімат, енергія та мобільність» висвітлила кандидатка економічних наук Ольга Палеха. Підсумувала захід кандидатка сільськогосподарських наук, старша дослідниця, заступниця начальника відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Наталія Діденко із презентацією про актуальні конкурси в межах 6 кластера «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище».

Подія, проведена за підтримки Європейського Союзу та міжнародного фонду «Відродження», викликала велике зацікавлення – до заходу долучилися понад 200 осіб. Заходи такого формату є дуже корисними та сприятимуть збільшенню кількості успішно поданих заявок від українських учасників.