«Офіс Горизонт Європа в Україні» продовжує проведення онлайн-консультувань учасників Програми «Горизонт Європа»

Головна Новини Події «Офіс Горизонт Європа в Україні» продовжує проведення онлайн-консультувань учасників Програми «Горизонт Європа»

05 червня фахівці «Офісу Горизонт Європа в Україні» надали низку онлайн-консультацій з питань участі в Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Так, перше консультування стосувалося аспектів підготовки проєктної заявки для участі в конкурсах за 3 кластером «Цивільна безпека для суспільства» у межах ІІ напряму «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність».

Крім Олени Мельник, керівниці сектору міжнародних проєктів Сумського національного аграрного університету, доцентки кафедри екології та ботаніки, старшої наукової співробітниці в університеті ETH Zurich, почесної професорки в Королівському аграрному університеті в Сіренчестері, Великобританія (The Royal Agricultural University), до заходу долучилися безпосередньо представники Королівського аграрного університету, які мають на меті створити консорціум для участі в проєктах Програми «Горизонт Європа». Це професорка Нікола Кеннон, провідна фахівчиня у галузі сільського господарства, координаторка інноваційного центру LEAF (Linking Environment And Farming) Королівського аграрного університету та британський археолог, телеведучий і письменник Марк Хортон, професор археології та культурної спадщини Королівського сільськогосподарського університету, почесний професор Брістольського університету. З початку повномасштабної війни тісно співпрацюють зі СНАУ в питаннях відбору й аналізу зразків ґрунту з бомбових воронок. 

Під час консультування було детально розглянуто особливості складу консорціуму. Запитувачів цікавили можливість включення до партнерства країн поза межами ЄС, співвідношення українських партнерів до європейських, академічних і не академічних структур, також чи можна долучати до консорціуму урядові структури, наприклад профільні міністерства. Серед іншого, апліканти порушили питання розподілу бюджету.

Другий консультативний захід спеціалісти «Офісу Горизонт Європа в Україні» провели для громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада», серед яких голова спілки Андрій Дикун та директорка з регіонального розвитку Ольга Чувеєва, асоціації «Свинарі України» та асоціації виробників молока. Цього разу учасники обговорили можливості грантового фінансування для представників українського аграрного сектору в межах 6 кластера «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище» ІІ напряму Програми. Поза тим, потенційних аплікантів цікавило актуальне в умовах сьогодення питання підтримки проєктів з альтернативного енергозабезпечення в межах 5 кластера «Клімат, енергія та мобільність». Фахівці Офісу, відповідальні за ці програмні компоненти, детально розповіли про конкурси, відкриті за 5-м і 6-м кластерами.

Загалом представники «Офісу Горизонт Європа в Україні» надали фахові та вичерпні відповіді на всі питання, які були порушені під час обох онлайн-зустрічей. У подальшому ці консультації мають допомогти учасникам Програми сформувати успішну заявку для участі в конкурсі.

Нагадаємо, щоб поставити свої питання щодо участі в Програмі «Горизонт Європа», слід надсилати офіційні запити на електронну скриньку «Офісу Горизонт Європа в Україні»: horizoneurope.info@nrfu.org.ua. Крім того, для отримання онлайн-консультацій усі зацікавлені особи можуть надсилати питання із зазначенням у темі листа «онлайн-консультування».