Відбулася друга спільна робоча зустріч із представниками України до комітетів, відповідальних за моніторинг виконання РП «Горизонт Європа»

Головна Новини Події Відбулася друга спільна робоча зустріч із представниками України до комітетів, відповідальних за моніторинг виконання РП «Горизонт Європа»

30 липня «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ провів спільну робочу онлайн-зустріч із представниками України до комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Метою заходу, організованого за підтримки Міністерства освіти і науки України, був обмін досвідом між учасниками програмних комітетів.

Захід розпочав із вітальним словом заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов. Він наголосив, що Міністерство рішуче налаштоване робити зі свого боку все для інтегрування України до європейського дослідницького простору. Зокрема, це створення «Офісу Горизонт Європа в Україні» як Координаційного центру, а також мережі національних контактних пунктів Програми. Крім того, Денис Курбатов підкреслив, що представники програмних комітетів – це важлива ланка, яка сполучає українських дослідників та потенційних учасників Програми із Європейською комісією, щоб зробити інтеграцію більш ефективною.

Виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька, яка також є представницею програмних комітетів «Європейська дослідницька рада» та «Розширення участі та зміцнення Європейського дослідницького простору», привітала учасників заходу. Вона зауважила, що це друга спільна зустріч представників усіх комітетів із Офісом та Міністерством. Очільниця НФДУ зазначила, що сьогодні вже створена ціла система, щоб максимально надавати підтримку та сприяти, щоб голос України був почутий на відповідних засіданнях програмних комітетів, організованих ЄК.

Генеральний директор директорату розвитку науки МОН України Григорій Мозолевич  розповів про заходи з підтримки Міністерства у діяльності представників програмних комітетів. Зі свого боку Ігор Таранов, керівник «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ висвітлив поточний стан активності українських учасників у Програмі в розрізі кількості аплікантів та обсягів отриманого фінансування.

Представники програмних комітетів жваво обмінювалися власним досвідом участі у засіданнях програмних комітетів, висловлювали свої зауваження, побажання та пропозиції щодо покращення взаємодії та ефективної комунікації як між членами окремих комітетів та потенційними учасниками Програми, так і загалом з усіма сторонами задля гідного представлення України на європейській арені.

Зауважимо, що «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ постійно проводить роботу із представниками програмних комітетів. Нагадаємо, що 9 лютого у стінах Міністерства освіти і науки України відбулася перша комунікаційна зустріч щодо участі представників України у заходах, організованих у рамках інструментів ЄС з питань досліджень та інновацій. Окрім цього, протягом лютого-березня Офіс проводив онлайн-зустрічі з представниками кожного комітету окремо.